Kőnig Tamás bejegyzése

A történet szárazon:
Az Új Színház ezévben, 2010. tavaszán, épülete, a korábbi Parisiana mulató és eredeti tervezője, Lajta Béla emlékére egy könyvet szándékozott megjelentetni. Ennek megírására és összeállítására Mihályt kérték fel. Mivel a nyolcvanas évek második felében Wagner Péterrel mi terveztük az akkor éppen Arany János Színháznak hívott épület rekonstrukcióját, Mihály a szerkesztés állásáról többször mesélt nekem. Februárban egy munkaközi kéziratot is elküldött azzal, hogy majd beszélünk róla. Ennek a beszélésnek az időpontja néhányszor már eltolódott, amikor március 8-án, reggel negyedtízkor keresett a mobilomon. Nem tudtam felvenni a telefont, mert hétfő volt, az egyetemen éppen diplomázókkal konzultáltam. Délután többször próbáltam visszahívni, valamint másnap, kedden is a vonatról (én keddenként mindíg a soproni egyetemre utazom), de a száma sosem volt kapcsolható. Szerda reggel az irodában az egyik nálunk dolgozó építészfiú azzal a kérdéssel fogadott, hogy mikor láttam utoljára az építészfórumot. Bekapcsoltam a gépemet, és felmentem a hálóra. Így értesültem arról, hogy néhány perccel a hétfő reggeli nekem-telefonálás után Vargha Mihály már nem élt. Rettenetes, mégis fel kellett volna vennem a kagylót. Nagyon sajnálom. (A könyv egy hete megjelent, nagyon szép lett. Az épület történetét a rekonstrukció művészettörténésze, Dávid Ferenc írta meg.)

Mint szerintem a ma dolgozó építészek, valamint színvonalas újsággal, újságban, színházzal vagy színházban dolgozó emberek többségének, szinte “folyamatos” kapcsolatom volt Mihállyal és így a fórummal is. Pótolhatatlan.

Emlékül felteszem hét kis papírlap másolatát: ez Mihály megnyitóbeszédének a kézirata, melyet Ő nyomtatott ki, melybe balkezével helyenként belejavított és melyet tavalyi kiállításunk megnyitójaként mondott el. Építészetről és színházról. Utánozhatatlan.

2010. tavaszán

Kőnig Tamás

megnyitó szöveg 1. oldal

megnyitó szöveg 2. oldalmegnyitó szöveg 3. oldalmegnyitó szöveg 4. oldalmegnyitó szöveg 5. oldalmegnyitó szöveg 6. oldalmegnyitó szöveg 7. oldal

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.
Order your medicine online by online pharmacy our licenesed store. We offer medications with low trade margin. The lowest prices you'll only find in the canada pharmacy #*,, generic imitrex Wholesale prices for some product groups. See it for yourself! Quality of medicines is one of the criteria that guide the client online pharmacies ]!] buy viagra super active Wholesale prices for some product groups. See it for yourself!